V dňoch 19. - 22. októbra sa už tradične pod záštitou Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení uskutoční 20. Ročník festivalu Áčko. Opäť poskytne priestor pre prezentáciu tých najkvalitnejších audiovizuálnych diel zo študentskej tvorby uplynulého roka. Akcia organizovaná samotnými študentmi podporuje myšlienku interakcie s publikom, autormi a kritikmi a prináša na kultúrnu scénu miesto pre odhalenie mladých talentov a ich pôsobenie vo filmovom priemysle aj pre laickú verejnosť. Vstup na toto podujatie je preto voľný.


Nosnou témou pre jubilejný ročník Áčka sa stali farby, ako výrazový prostriedok, ktorý ma vplyv na náš zážitok z filmu, vnímanie nálady, emócií a charakterov. Farby ako súčasť filmového jazyka a ich spätosť s filmovým žánrom. Festival má v pláne ponúknuť niekoľko programových jednotiek, ktoré budú úzko súvisieť s farbami a ich významom v audiovizuálnom diele, či už prostredníctvom hostí alebo workshopov.

Masterclass

Eduard Grečner

Sobota 16:00

Eduard Grečner, narodený v Kopčanoch, je významný filmový scenárista a režisér. Na pražskej FAMU študoval na katedre réžie, neskôr scenáristiky. Jeho tvorba je úzko spojená s filmovými štúdiami na Kolibe. Na úvod kariéry pracoval ako pomocný režisér Štefana Uhra, napríklad na filme Slnko v sieti. Vlastnú tvorbu započal debutovým filmom Každý týždeň sedem dní, za ktorým nasledovala snímka Nylonový mesiac. Estetikou sa radí k filmárom československej novej vlny. Známa je jeho rovnomenná adaptácia literárnej predlohy od Dobroslava Chrobáka Drak sa vracia. Okrem toho, že pracoval ako scenárista a režisér mnohých televíznych filmov, venoval sa recenzentskej činnosti v Mladej tvorbe. Neskôr pôsobil v oblasti dabingu, ktorému sa venoval až donedávna.

Martin Štrba

Štvrtok 17:00

Rodák z Levíc a absolvent pražskej FAMU, patrí k najvýraznejším kameramanom českej a slovenskej kinematografie. Je predstaviteľom významnej generácie fotografov, ktorú kritici nazvali “Slovenská nová vlna”, a ktorej poctu vzdal svojím úspešným režijným debutom Vlna vs. breh. Martin Štrba má na konte viacero spoluprác s českou HBO produkciou – ako hlavný kameraman stál za seriálom Mamon a minisériou Hoříci keř, režírovanou Agniezskou Holland, oba projekty ocenené Českými levmi. Dlhoročná spolupráca s Martinom Šulíkom na filmoch, ako je Záhrada, Všetko čo mám rád, Krajinka, Orbis pictus, priniesla množstvo festivalových ocenení.

Vladimír Valovič

Piatok 15:00

Spoludržiteľ prestížnej ceny akadémie, spestrí program online masterclassom. Zlatú sošku Oscara získal ako súčasť tímu, ktorý sa podieľal na vizuálnych efektoch snímky Gravity. Mladý efektár, pôvodom z Handlovej, po vyštudovaní filmovej školy v Londýne prerazil svojim talentom a šikovnosťou aj za oceánom. Jeho snaha mu priniesla spoluprácu na hollywoodskych trhákoch akými sú Harry Potter, Piráti Karibiku či Guardians of Galaxy.

Workshopy

Workshopy ponúkajú priestor pre mladých filmárov a filmových nadšencov dozvedieť sa niečo viac v krátkom čase a priamo od profesionálov. Spoločnosti Daylight Rental a Filmaari pre tento ročník prichystali workshop so zameraním na možnosti farebného svietenia.

Festival Áčko predstaví aj "zážitkový" workshop špeciálych efektov vedený odborníkmi z SFX LPT Group, ktorí pripravujú ukážku rôznych postrelov, horenia, dozviete sa, čo všetko sa dá či nedá zapáliť a čo je to Snowbusiness.



SFX LPT Group

Streda 14.30
Workshop špeciálnych efektov

Midpoint

Štvrtok 12.30
Darčeková služba: Ako zabaliť filmový projekt

Daylight

Piatok 16.30
Workshop farebného svietenia

Afterparties

Otvárací ceremoniál

Streda 20.00 FTF VŠMU

Unesení

Štvrtok 22.00 UHU Club
Jimmy Pé, Walter Schnitzelsson

Spektrum – Filmárske dušičky

Piatok 22.00 Subclub
Bulp, FVLCRVM, Nada El

Záverečný ceremoniál

Sobota 20.00 FTF VŠMU

Porota zložená z piatich profesionálov zo slovenskej audiovizuálnej oblasti rozhodne o udelení cien v týchto 10 kategóriách:

  • CENA SAPA

    NAJLEPŠÍ FILM FESTIVALU

  • CENA LITERÁRNEHO FONDU

    NAJLEPŠÍ HRANÝ FILM

  • CENA LITERÁRNEHO FONDU

    NAJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNY FILM

  • CENA LITERÁRNEHO FONDU

    NAJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM

  • CENA LITA

    NAJLEPŠIA RÉŽIA

  • CENA LITA

    NAJLEPŠÍ SCENÁR

  • CENA FILMAARI

    NAJLEPŠIA KAMERA

  • CENA COPPERMEDIA

    NAJLEPŠÍ ZVUK

  • CENA POROTY ZA NAJLEPŠÍ STRIH

  • CENA POROTY ZA VIZUÁLNE EFEKTY

  • CENA DIVÁKOV

Porota

Štefan Martauz

Animátor, výtvarník a režisér animovaných filmov. Dosiahol viacerých festivalových ocenení, bol členom štábu celkom prvého slovenského bábkového filmu (film Strážca sen) a zostal sa venovať predovšetkým tejto animačnej technológii. Dva roky študoval animovanú tvorbu u Břetislava Pojara na FAMU v Prahe (1988–1990). Ako animátor, pracoval na vyše 40 krátkych filmoch (pre režisérov F.Jurišiča, I. Popoviča, H. Slávikovú - Rabarovú, V. Pikalíka, J. Bartu) Neskôr začal spolupracovať i na scenáristickej príprave i réžii krátkych rozprávok (filmy Františka Jurišiča) Ako režisér , výtvarník a animátor, samostatne vytvoril sériu večerníčkov STV (Hrdinovia siedmich morí). V rokoch 2002 – 2016, pôsobil ako externý učiteľ Súkromnej strednej školy animovanej tvorby v Bratislave, kde vyučoval klasickú animáciu a dejiny animovaného filmu. V porote zastupuje literárny fond.

Elena Flašková

Umelecká prekladateľka z francúzštiny a nemčiny, vedúca katedry jazykov na VŠMU. Medzi jej preklady patria divadelné hry takých autorov, ako sú Jean-Paul Sartre, Samuel Beckett, Yasmina Reza, Valère Novarina, Denys Arcand, Eric-Emmanuel Schmitt a ďalší. Z prozaických diel preložila napr. diela Používanie slov (N. Sarraute), Ako román (D. Pennac), spolu so Soňou Šimkovou Divadelný slovník (Patrice Pavis). V kategórii autori literárnych diel zastupuje vo Výbore LITA prekladateľov. V porote zastupuje autorské združenie LITA.

Martin Ciel

Filmový teoretik a kritik. V roku 1986 ukončil štúdium filmovej vedy na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave. Po štúdiu až do roku 1990 pôsobil v Kabinete divadla a filmu Umenovedného ústavu SAV v Bratislave. V rokoch 1990 až 1994 pôsobil v Slovenskom filmovom ústave ako vedúci oddelenia výskumu. Od roku 1998 je pedagógom na FTF VŠMU, na Katedre filmovej vedy. Okrem toho absolvoval prednáškové cykly na FAMU a Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, Masarykovej univerzite v Brne a Bieloruskej univerzite v Minsku. Zaoberá sa semiotikou filmu a súčasnými filmovými teóriami aplikovateľnými na analýzu filmového diela. Teoretické štúdie publikoval v rôznych odborných časopisoch a v zborníkoch, aj v zahraničí.

Peter Bencsik

Absolvent STU Bratislava odbor svetelná technika, VŠMU odbor kamera. Už počas študentských rokov sa podieľal na realizácii krátkych filmov, ktoré získali ocenenia po celom svete. Film Swimming získal okrem iných ocenení v Cannes, animovaný film V kocke získal študentského Oskara. Spolupracoval na filme Peacemaker. Podieľal sa na realizácii radu videoklipov. V rokoch 1999 – 2004 pracoval v Štúdiu 727 ako flame artist. Spolupracoval s režisérom Martinom Šulíkom na inscenácii Zabíjačka, s Martinom repkou na filmoch Plávanie, Posledná večera, Zlodeji, Smäd, loto; s Vladom Balco realizoval Dážď padá na naše duše, Marianu Cengelová na filme Ábelová čierny pes a Dušičky. V porote zastupuje Asociáciu slovenských kameramanov.

Ivo Brachtl

Vyštudoval filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu na FAMU. Po skončení v roku 1988 sa zamestnal v Spravodajskom filme SFT. V roku 1991 založil nezávislú producentskú spoločnosť so zameraním na dokumentárne filmy a spravodajstvo, ktorá je aktívna dodnes. V rokoch 1998-2006 učil na VŠMU a na VŠVU. Ivo Brachtl je zakladajúcim členom SAPA a v súčastnosti je členom Rady AVF.

ORGANIZAČNÝ TÍM FESTIVALU ÁČKO 2016

  • ROMANA BÉDIOVÁ Riaditeľka festivalu Programová riaditeľka
  • ZUZANA HLAVČÁKOVÁ Finančná riaditeľka Technická podpora
  • KATKA MICHALE Sponzoring Koordinácia dobrovoľníkov
  • JULIÁNA HORVÁTHOVÁ Koordinácia filmov Vizuálna stránka festivalu
  • DOMINIKA VANKOVÁ Afterparties Produkcia
  • MAREK SUCHITRA Marketing a PR
  • MIROSLAVA HUDECOVÁ Porota
  • MICHAELA MORHÁČOVÁ Granty Produkcia
  • PETER BARAN Hostia Guest service
  • ackofestival@gmail.com

Partneri

Organizátor:

Spoluorganizátor:

Generálny partner:

Hlavní partneri:

Partneri:

Mediálni partneri: