ÁČKO

FESTIVAL
ŠTUDENTSKÝCH
FILMOV

POROTA

OZVENY ÁČKA 2017

Hlavná porota


Iveta Grófová

Iveta Grófová (1980) vyštudovala animovanú a dokumentárnu tvorbu na VŠMU v Bratislave. Debutovala celovečerným filmom Až do mesta aš, ktorý bol uvedený na filmových festivaloch po celom svete a v roku 2012 získal cenu za najlepší slovenský film na MFF Bratislava. V roku 2010 založila produkčnú spoločnosť Hulapa film, zameranú na výrobu autorského filmu. V súčasnosti žne úspechy jej nový film Piata loď, ocenený na Berlinale.



Peter Dubecký

Peter Dubecký (1957) je absolventom FTF VŠMU v Bratislave. Od roku 1985 pracuje vo Slovenskom filmovom ústave a od roku 1998 pôsobí na pozícii generálneho riaditeľa. V roku 1993 sa stal predsedom Asociácie filmových klubov. Bol členom porôt mnohých slovenských aj zahraničných filmových festivalov, je nositeľom mnohých prestížnych ocenení z oblasti kultúry a umenia.



Jaroslav Hochel

Jaroslav Hochel sa od začiatku 90. rokov venuje filmovej publicistike. Bol redaktorom Filmovej revue a kultúrnych rubrík denníkov Večerník a Práca. Od roku 1999 pôsobí na voľnej nohe ako filmový publicista a knižný redaktor. V rôznych pozíciách sa podieľal na publikáciách Ilustrovaná encyklopédia ľudskej vzdelanosti, Ronald Bergan: Film, Univerzum, Filmový génius Woody Allen. Po dve funkčné obdobia bol predsedom Klubu filmových novinárov. V súčasnosti publikuje prevažne vo Film.sk a na www.filmpress.sk.



Denisa Buranová

Denisa Buranová vyštudovala kameramanskú tvorbu na bratislavskej VŠMU. Jej kameramanskú prácu môžete poznať z hraných filmov Piata loď a Slovensko 2.0., alebo z dokumentárnych filmov Vrbovský veter, alebo Odchod na korze. V súčasnosti na poste kameramanky spolupracuje na pripravovanom filme Ostrým nožom. Rebeka Poláková vyštudovala herectvo na bratislavskej VŠMU. V súčasnosti pôsobí v Divadle Astorka Korzo ´90. Filmoví diváci ju môžu poznať najmä z filmov Cigán, Čistič, Agáva alebo Únos. Venuje sa taktiež seriálovej tvorbe.



Ondrej Azor

Ondrej Azor je slovenský filmový strihač. Spolupracoval na celovečerných filmoch Láska na vlásku, Marhuľový ostrov a Miluj ma alebo odíď. V súčasnosti sa venuje projektu 39 týždňov a 6 dní.



Lukáš Kasprzyk

Lukáš Kasprzyk (1984, Liptovský Mikuláš) Študoval v rokoch 2005 - 2010 zvukovú skladbu na filmovej a televíznej fakulte VŠMU. Po škole založil s dvoma spolužiakmi Milošom Hanzélym a Martinom Králikom zvukové štúdio Soundline, v ktorom doteraz pracuje na rôznych projektoch od jednoduchých spotov po celovečerné 5.1 projekty a prime time seriály. Prvým filmom, na ktorom sa v štúdiu pracovalo bol divácky úspešný film Jakuba Kronera Lóve (2010). Najnáročnejší projekt bola zahraničná spolupráca s rakúskym režisérom Dominikom Hartlom na jeho filme Attack of the Lederhosen Zombies. Za mílnik v kariére sa dá označiť celovečerný dokument Mira Rema Richard Muller: Nespoznaný (2016), za ktorý získal cenu Slnko v sieti za najlepší zvuk.



Rebeka Poláková

Rebeka Poláková vyštudovala herectvo na bratislavskej VŠMU. V súčasnosti pôsobí v Divadle Astorka Korzo ´90. Filmoví diváci ju môžu poznať najmä z filmov Cigán, Čistič, Agáva alebo Únos. Venuje sa taktiež seriálovej tvorbe.


Špeciálna cena Critics' Choice na Áčku

Áčko bude mať tento rok nové ocenenie. Československá porota filmových kritikov bude vyberať víťazný film z rovnakého výberu ako Hlavná porota. Na to najlepšie zo študentskej filmovej tvorby však prinesú iný pohľad. Cena Critics' choice po prvýkrát na Áčku v zastúpení - Kamil Fila, Zuzana Sotáková a Miloš Krekovič.



Kamil Fila

Kamil Fila pracoval v médiách už počas jeho vysokoškolského štúdia filmu a filozofie. Od roku 2000 publikoval v rôznych študentských periodikách,neskôr pôsobil v niekoľkých internetových časopisoch (Filmpub, Filmweb, Moviezone, Inzine) a prispieval do niekoľkých alternatívnych kultúrnych periodík (Film a doba, Živel). Od roku 2003 bol externistom filmového mesačníka Cinema. Od roku 2005 pôsobil ako redaktor časopisu Cinepur. V roku 2013 dostal novinársku cenu Křepelka v interpretácií diel Márie Poledňákovej, Jiřího Vějdelka a Avatara.

Zuzana Sotáková

Vyštudovala masmediálnu komunikáciu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave a ku skutočnej žurnalistike sa dostala počas niekoľkoročnej stáže v denníku Pravda. Písala scenár relácie o divadle Na doskách pre STV 2, neskôr pracovala ako redaktorka kultúry v Hospodárskych novinách. Popri tom sa venovala písaniu pre rôzne portály a periodiká alebo organizácii kultúrnych akcií. V súčasnosti pôsobí ako stabilná polovica redakcie filmového mesačníka Film.sk, ktorý na nový rok chystá veľké zmeny.

Miloš Krekovič

Miloš Krekovič vyštudoval estetiku a filozofiu. V médiach sa pohybuje už šesť rokov. V minulosti pracoval ako redaktor kultúry v časopise Žurnál a denníku SME. V súčasnosti je reportérom Denníka N a primárne sa venuje filmovej kritike.




Organizátor
Spoluorganizátor
Podujatie finančne podporili
Hlavní partneri