O festivale

Festival Áčko, ktorý sa ako jediný festival tohto zamerania na Slovensku snaží upriamiť pozornosť na študentskú tvorbu, patrí už k stáliciam na Slovenskom festivalom trhu. Dôkazom je aj jeho už vyše 20-ročná existencia. Svojim programom sa primárne zameriava na prezentáciu aktuálnej kinematografickej tvorby študentov nielen FTF VŠMU, ale aj iných vzdelávacích inštitúcii zameraných na filmové umenie a multimédiá. Zároveň otvára diskusiu medzi študentmi – začínajúcimi tvorcami a odborníkmi o aktuálnom stave a smerovaní filmovej tvorby.
Primárnou cieľovou skupinou sú študenti a pedagógovia vysokých škôl zameraných na film a audiovíziu. Festival Áčko však nezabúda ani na filmových nadšencov, záujemcov o štúdium na filmovej škole a širokú verejnosť so záujmom o filmovú kultúru. V neposlednom rade by sme študentskú filmovú tvorbu radi predstavili potenciálnym filmovým producentom a distributérom na Slovensku.
Hlavnou úlohou festivalu je inšpirovať, motivovať a podporovať mladých nádejných tvorcov vo vytváraní nových projektov. Prostredníctvom projekcií a následných diskusií im vytvárame priestor na vzájomnú konfrontáciu a nadviazanie spolupráce nielen v rámci SR aj v zahraničí. Zároveň sa im touto prehliadkou otvára brána k účasti na ďalších domácich a zahraničných festivaloch.

Organizátor

Podujatie finančne podporil

VŠMU v Bratislave sa podieľa na podujatiach s prispením dotácie na projekt Zvyšovanie atraktivity a konkurencieschopnosti VŠMU v medzinárodnom kontexte, ktorý bol podporený MŠVVaŠ SR vo výzve z roku 2016 na podporu projektov zameraných na zvyšovanie kvality vysokoškolského vzdelávania prostredníctvom internacionalizácie.