Ozveny Áčka 2018

Ozveny Áčka vznikli v roku 2018 ako putovná prehliadka študentských filmov a zároveň ako reakcia na absenciu distribúcie študentských filmov. Nadväzujú na študentský filmový Festival Áčko, ktorý sa každoročne koná na pôde VŠMU. Práve z neho ťažia filmy, ktoré následne putujú po Slovensku.

Premietania:

Banská Bystrica – Akadémia Umení – 17.4.2019
Žilina – Stanica Žilina-Záriečie – 18.4.2019
Nitra – Trafačka – 25.4.2019
Trenčín – Artkino Metro – 26.4.2019
Košice – Kino Úsmev – 5.5.2019
Prešov – Klub Wave – 6.5.2019
Partizánske – Fest slovenský film –  18.5. 2019
Trenčianské Teplice – ART IN PARK – 21.6.2019
Trenčín – Trenčianske filmové leto – August 2019

Filmy:

Výlet – r. Daniel Rihák, hraný film, 18 minút
Planéta Gelnica – r. Paula Reiselová, dokumentárny film, 16 minút
Paradoxy zverokruhu – r. Mikuláš Krišpín Iždinský, hraný film, 20 minút
Poetika anima – r. Kristína Saganová, animovaný film, 5 minút
Babie leto – r. Katarína Jonisová, dokumentárny film, 8 minút
Hrejivá komédia o depresií, šialenstve a nesplnených snoch – r. Michal Ďuriš jr.,hraný film, 22 minút

Jedným z najúspešnejších filmov z tohtoročnej putovnej šestice je Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch v réžii Michala Ďuriša. Talentovaný režisér zachytáva rodinu, v ktorej sa všetci poznajú tak dlho, že je len ťažko oddeliť lásku a ponorkovú chorobu. Film bol premietnutý na festivale Karlove Vary v sekcii První podání, ktorá sa zameriava na výnimočných mladých režisérov z celej Európy. Na mníchovskom festivale študentských filmov vyhral cenu za najlepší scenár a ďalej sa premietal na festivaloch v Slovinsku, Taliansku, Luxembursku a Nemecku.

Ďalším veľmi úspešným filmom je nenaratívny animovaný film Poetika Anima od Kristíny Saganovej. Film vznikol na motív rovnomennej lyrickej básne, vytvorenej syntézou denníkových zápiskov režisérky. Táto snímka plná symbolov a obrazových metafor pochodila už niekoľko európskych festivalov. Na rumunskom festivale CineMAiubit Film Festival získala cenu za najlepší animovaný film. Poetika Anima sa ďalej premietala na poľskom filmovom festivale vo Varšave, v gréckych Aténach, v Maďarsku, Slovinsku, Francúzsku.

Film Výlet od Daniela Riháka je ďalším úspešným filmom zo šestice kraťasov. Tento psychologický triler podľa rovnomennej poviedky Jozefa Kariku vyhral dve ceny už na domácej pôde. Režisér si z festivalu Áčko odniesol rovno dve ocenenia a to za najlepšiu réžiu a zvuk. Výlet sa taktiež premietal na Medzinárodnom filmovom festivale Bratislava v sekcii študentských filmov.

Štvrtým filmom z našej putovnej šestice je Planéta Gelnica od Pauly Reiselovej, ktorá sa premietala na multižánrovom festivale Gelnické iluminácie. Šesticu kraťasov dopĺňajú filmy Paradoxy zverokruhu od Mikuláša Krišpína Iždinského a Babie leto dokumenaristky Kataríny Jonisovej.

Organizátor

Distribúciu finančne podporil

Mediálni partneri