Porota

ČLENOVIA POROTY

Zuzana Gindl-Tatárová

Absolvovala pražskú FAMU. Desať rokov pracovala ako dramaturgička a scenáristka na Kolibe, písala aj pre televíziu a rozhlas. Podieľala sa na výrobe trinástich celovečerných filmov, dlhé roky spolupracovala so Štefanom Uhrom, neskôr s Jurajom Jakubiskom, Martinom Šulíkom a ďalšími režisérmi. V rokoch 1990 – 2019 pôsobila na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, v rokoch 1995 až 2010 bola prodekankou pre zahraničie. Prednášala na Katedre žurnalistiky FFUK v Bratislave, dvadsať rokov učila na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. Rok strávila na New York University, The Tisch School of the Arts. V roku 2014 získala významné medzinárodné ocenenie CILECT Teaching Award za vynikajúcu pedagogickú činnosť v oblasti filmu, televízie a médií. Zakladateľka slovenskej národnej filmovej ceny Slnko v sieti. Zástupkyňa SR v Rade Eurimages. Vydala publikácie Umelecké filmové dielo a komercia z hľadiska praktickej dramaturgie (2000), Hollywoodoo. Filmové ilúzie podľa zaručených receptov (2001) a Praktická dramaturgia (2005, dvojjazyčneanglicko/slovensky 2008 a 2015, srbsky 2017).

Anton Šulík

Anton Šulík absolvoval divadelnú a rozhlasovú réžiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a v štúdiu pokračoval na poľskej Akadémii dramatických umení Ludvíka Solského v Krakove. Pôsobil ako riaditeľ žilinského Bábkového divadla, neskôr viedol oddelenie zábavy a hudby v Slovenskej televízii. V rokoch 2012 – 2019 pôsobil ako riaditeľ Mestského divadla v Žiline, kde predtým vykonával aj funkciu poslanca miestneho mestského zastupiteľstva (1998 – 2012). Od augusta 2020 pôsobí ako programový riaditeľ RTVS.

Zuzana Aufrichtová

Architektka a urbanistka, starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto. Vyštudovala architektúru–urbanizmus, venuje sa územnému rozvoju a manažmentu rozvojových projektov. Ako starostka podporuje kultúrne aktivity, je iniciátorkou založenia neinvestičného Fondu architekta Weinwurma, ktorý sa orientuje na kultivovanie verejných priestranstiev a kultúrne projekty. V čase jej starostovania sa rozšírila platforma letných kultúrnych podujatí o Kultúrne leto na nábreží 2020, ktoré v tomto roku prebiehalo v blízkosti Propelleru na Rázusovom nábreží. Jedným z cieľov je založenie novej tradície, ale tiež podpora kultúrnej obce v časoch koronakrízy.

Tomáš Danay

Vyštudoval Vysokú školu múzických umení, odbor animácia. Od roku 2014 pracuje v spoločnosti Blue Faces ako lead animátor. Pracoval na mnohých zahraničných filmoch: (The Green Hornet 2011, Curse of Mayans 2017, Asura 2018, atď.), hrách (NBA 2k16, Shadows: Awakening, atď.), reklamách (Orange, Billa, Chase, Voya,TJMaxx, atď.) a videoklipoch (Lil Dicky – Pillow Talking). Pôsobil aj ako pedagóg počítačovej animácie a viedol animačné dielne a workshopy nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. V roku 2019 nastúpil na post riaditeľa medzinárodného festivalu animovaných filmov – BAB (Bienále animácie Bratislava).

Ivo Brachtl

Ivo Brachtl je slovenský dokumentarista. V roku 1987 debutoval dokumentom Najlepší blázon (námet, scenár, réžia) pre STV. Po skončení školy v roku 1988 dostal zamestnanie v Spravodajskom film SFT, kde okrem iného nakrútil desať Kinožurnálov. 4. júla 1991 založil nezávislú producentskú spoločnosť so zameraním na dokumentárne filmy, ktorá je aktívna dodnes. Okrem dokumentov nakrúcal aj pre spravodajské agentúry Reuters a AFP, v súčasnosti pracuje pre INS. Od roku 1991 spolupracoval s Dežom Ursinym na dokumentárnych filmoch ako kameraman a strihač, neskôr aj ako producent. V rokoch 2009/10 nakrúcal v USA pre UISCA. Je členom Slovenskej asociácie producentov v audiovízii. V posledných rokoch pracuje na rôznych projektoch, dokumentoch a dokumentárnych cykloch. Zorganizoval a podieľal sa realizácii výstav prepojených s audiovizuálnym obsahom. V Audiovizuálnom fonde pracoval najskôr ako člen komisie pre dokumentárny film, člen Rady fondu a v súčasnosti opäť ako člen komisie pre dokumentárny film.

Tomasz Wierzbicki

Absolvent Filmovej školy v Lodži v Poľsku. Získal ocenenia na filmových festivaloch Palm Springs Film Festival, Camerimage, Gdynia Film Festival, Krakovský filmový festival a Varšavský filmový festival. Na 59. filmovom festivale v Krakove získal cenu Poľskej Asociácie kameramanov (PSC) za najlepšiu kameru. V roku 2018 spolupracoval ako kameraman s Luca Guadagninom (režisér nominovaný na Oscara pre Call me by your name / Daj mi tvoje meno) na projekte Armani / Laboratorio v Miláne v Taliansku. Spolupracoval s významnými poľskými filmármi: Ryszardom Lenczewským, s Jolantou Dylewskou (kameramanka Agnieszky Holland), Wojciechom Staroňom, Witoldom Sobocinským, Bogdanom Dziworským. Hovorí plynule po anglicky, slovensky a poľsky. Pred nedávnom dotočil nový slovenský film Čierne na bielom koni (r. Rasťo Boroš.)